Reserva Natural de s’Albufereta

L’espai
Què s'hi pot fer?
Saber-ne més
Equipaments
Documentació

L’espai

Descripció

Com arribar-hi?

Mapa

Xarxes socials

Web

FAQ

Descripció

La zona humida litoral de s’Albufereta constitueix una de les joies de la badia de Pollença tant pel seu paisatge especial com pels valors ornitològics i botànics que conté. La Reserva natural protegeix una superfície de 211 hectàrees i al seu voltant les 290 hectàrees de la seva perifèria de protecció tenen regulades algunes activitats i usos per evitar-hi impactes indesitjats.

S’Albufereta fou declarada Reserva natural mitjançant el Decret 121/2001 (BOIB núm. 130, de 30 d’octubre de 2001) i quatre anys després va ser requalificada com a Reserva natural especial mitjançant la Llei 5/2005, de 26 de maig, de conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO). El Pla d’ordenació dels recursos naturals de s’Albufereta fou aprovat per Acord del Consell de Govern el 19 d’octubre de 2001 (BOIB núm. 130, de 30 d’octubre de 2001). Malgrat tot, d’ençà de l’any 1991 ja s’havia declarat Àrea natural d’especial interès a través de la Llei 1/1991, de 30 de gener, d’espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears (LEN).

A més, s’Albufereta també forma part de la Xarxa Natura 2000, integrada per distints espais naturals europeus l’objectiu dels quals és contribuir a la conservació de les espècies i hàbitats naturals.

Com arribar-hi?

S’Albufereta es troba ubicada al sector sud-occidental de la badia de Pollença, entre aquest municipi i el d’Alcúdia.

Per arribar a la Reserva, us recomanam l’ús del transport públic (consultau www.tib.org). També podeu venir en bicicleta, i en aquells itineraris que es poden fer només a peu, aparcar-la als llocs habilitats.

No hi ha aparcament per vehicles. Si veniu amb vehicle particular, podeu aparcar als vials d’urbanitzacions properes.

 

Com  arribar a la Reserva Natural de s’Albufereta

FAQs

Cerrar tabs
Informació general

On és la Reserva natural de s’Albufereta?
S’Albufereta està situada al nord de Mallorca, a la Badia de Pollença, dins els termes municipals d’Alcúdia i Pollença.
Vos podeu descarregar el fulletó general, amb el mapa i la normativa de la reserva natural, clicant aquí.

On és el centre d’informació?
Actualment no disposam d’un centre d’informació a la reserva natural. Podeu trobar informació actualitzada a aquest mateix web i també al centre d’informació del Parc natural de s’Albufera de Mallorca.

Quins dies està obert?
Està obert tots els dies de l’any, inclosos diumenges i festius.

Quin és l’horari de visita?
Els accessos són sempre oberts i no hi ha un horari de visita específic.

S’ha de pagar entrada?
No, la visita als espais naturals protegits de les Illes Balears és gratuïta.

 

Accés

Com hi puc arribar?
Es pot arribar a s’Albufereta pels següents mitjans:

  • En transport públic, a través de les línies d’autobús que fan aturada davant la reserva natural. Consultau les línies i els horaris.
  • En bicicleta o vehicle privat.

Puc aparcar a la reserva natural?
No hi ha aparcament habilitat, però podeu aparcar als vials de la zona urbana més propera.

Puc circular en bicicleta?
Es pot accedir a la reserva en bicicleta, si bé els camins interiors només estan habilitats per a la visita a peu. A les zones de sa Barcassa i Can Cuirassa heu de deixar la bicicleta a l’inici dels itineraris.

En bicicleta es pot circular des de sa Marina fins a Can Cuirassa pel carril-bici habilitat a la carretera de la costa (Ma-2220 Alcúdia-Port de Pollença) o bé per l’itinerari circular del camí de Braçals, que envolta la reserva natural.

En cas de mobilitat reduïda, com puc visitar s’Albufereta?
Les característiques de la reserva natural no permeten adaptar, per ara, cap itinerari o equipament. Tot i així, és possible apropar-se bastant amb vehicle.

Transport

Com hi puc arribar?
Es pot arribar pels següents mitjans:

  • En transport públic, a través de les línies d’autobús que fan aturada davant la reserva natural. Consultau les línies i els horaris.
  • En bicicleta o vehicle privat.
Serveis

On és el centre d’informació de s’Albufereta?
Actualment no disposam d’un centre d’informació a la reserva natural. Podeu trobar informació actualitzada a aquest mateix web i també al centre d’informació del Parc natural de s’Albufera.

Hi ha itineraris marcats per a la visita?
Sí, a s’Albufereta hi ha dues rutes a peu, la de sa Barcassa i la de Can Cuirassa i un itinerari circular en bicicleta pel camí de Braçals.
Vos podeu descarregar el fulletó general, amb el mapa i la normativa de la reserva natural, clicant aquí.

Hi ha banys a s’Albufereta?
No, actualment no disposam de cap centre d’informació i no podem oferir aquest servei.

Es poden llogar prismàtics?
No, actualment no disposam de cap centre d’informació i no podem oferir aquest servei.

Es poden llogar bicicletes?
No dins la reserva, però als nuclis urbans d’Alcúdia i el Port de Pollença hi podeu trobar empreses que ofereixen aquest servei.

Hi ha restaurants o cafeteries a s’Albufereta?
No, dins la reserva no hi trobareu aquest servei. Podeu explorar al seu entorn on hi podreu trobar aquests serveis a determinades èpoques de l’any.

Hi ha taules de pícnic a s’Albufereta?
No, no estan permesos dinars ni celebracions dins la reserva.

Hi ha botigues i comerços a s’Albufereta?
No, les àrees comercials a l’entorn més proper són a Alcúdia i el Port de Pollença.

Itineraris

Hi ha itineraris marcats per a la visita?
Sí, a s’Albufereta hi ha dues rutes a peu, la de sa Barcassa i la de Can Cuirassa i un itinerari circular en bicicleta pel camí de Braçals.
Vos podeu descarregar el fulletó general, amb el mapa i la normativa de la reserva natural, clicant aquí.

Quins són els millors moments de l’any per a visitar s’Albufereta?
Cada estació de l’any té els seus particulars atractius i totes són recomanables. No obstant això, es recomana evitar les hores centrals del dia els mesos d’estiu, per la calor intensa .
Les temporades de primavera i tardor, especialment els mesos d’abril i octubre, coincideixen amb el punt àlgid de les migracions d’ocells, però també és quan més freqüència de visitants trobareu.

Quines rutes es poden fer més còmodament amb infants i gent gran?
Cap de les proposades per a fer a peu no presenta cap dificultat, s’Albufereta és un espai molt pla. Per a la ruta en bicicleta cal tenir en compte que es circula per carreteres comarcals, que poden tenir molt de trànsit a determinades èpoques de l’any.

Quins ocells es poden veure a la reserva natural?
A s’Albufereta s’hi han observat prop de 190 espècies d’aus diferents. La presència de moltes espècies varia en funció de les estacions de l’any. Per a fer-vos una idea de quines aus s’observen a cada moment, podeu consultar les llistes quinzenals d’anys anteriors.
Per poder gaudir amb l’observació de les aus durant la visita, recomanam que dugueu prismàtics o telescopi.

Què he de dur perquè la visita sigui satisfactòria?
Si les condicions meteorològiques són favorables, és suficient que dugueu: calçat còmode, gorra o capell, protector solar, repel·lent de moscards, aigua, berenar o snacks. I si fos necessari, un impermeable.
També és molt recomanable dur prismàtics, telescopi i càmera fotogràfica.

 

Acampades

Es pot acampar a s’Albufereta?
No, als espais naturals protegits de les Illes Balears està prohibida l’acampada, llevat de les zones d’acampada habilitades de la Serra de Tramuntana.

Bones pràctiques i restriccions

Hi puc accedir amb un ca?
No. S’Albufereta és declarada reserva natural per la fragilitat dels seus ecosistemes i la necessitat de conservar i protegir les espècies que hi habiten.
La presència dels cans destorba la tranquil·litat dels seus habitants en qualsevol època de l’any, posant en risc l’abandonament dels nius en època de nidificació i l’increment de la fatiga a les aus que ens visiten i descansen a la reserva natural durant l’època de migració (hem de pensar que hi arriben aus que han realitzat una llarga travessia per damunt la mar, i necessiten zones de repòs i alimentació per poder seguir el seu pas migratori o poder establir-se per hivernar o passar l’estiu).

Puc agafar animals o plantes de s’Albufereta?
No. No es poden agafar, arrabassar o endur plantes, animals, bolets, ni fragments o restes (ous, ossos, llavors, espores, branques, fulles, flors, fruits, copinyes, fòssils,…)

Es pot pescar a s’Albufereta?
No. La pesca està prohibida en tota la seva extensió, excepte a les platges i ribera de la mar.
Es pot autoritzar la pesca d’anguila “amb cucada” dins les zones de propietat privada, des de l’1 octubre fins a Sant Antoni, únicament a les persones designades per la propietat, amb la corresponent llicència de pesca fluvial.

Es pot nedar a s’Albufereta?
Sí, únicament a les platges. Recordau que s’han de fer servir els accessos habilitats per accedir a la platja, per garantir la conservació del sistema dunar.

Es poden fer volar drons per la reserva natural?
No. La normativa prohibeix el vol de qualsevol aparell sobre tota l’extensió de la zona protegida.

Es poden practicar esports, com ara córrer, ciclisme, nordic walking, hípica…?
No. A dins la reserva natural està completament prohibida la pràctica d’esports. Tan sols es pot accedir caminant.
En bicicleta es pot circular des de sa Marina fins a Can Cuirassa per la carretera de la costa (Ma-2220 Alcúdia-Port de Pollença) o bé per l’itinerari circular del camí de Braçals, que envolta la reserva natural.

Es poden practicar esports nàutics com ara el kitesurf, paddle surf, etc…?
Sí, únicament a les platges. Recordau que són un espai protegit, per tant:

  • S’han de fer servir els canals abalisats per entrar i sortir.
  • S’ha de mantenir en tot moment la distància respecte a la línia de costa establerta per la normativa vigent, per poder garantir l’ús de la platja per tots els usuaris amb seguretat.
  • S’ha de respectar la senyalització temporal de les platges de sa Marina, es Grau i Can Capdebou, pel que fa a limitacions en època de cria d’aus a la platja (1 de març al 31 d’agost).

Des de la reserva natural de s’Albufereta us pregam la màxima cura per evitar envair les zones delimitades del sistema dunar i de l’àrea de cria, per així poder garantir la conservació de les espècies presents.
Així mateix, recordam a les empreses que vulguin desenvolupar la seva activitat a la zona costanera, que és necessària una autorització prèvia. Teniu més informació aquí.

Altres

AGENDA D’ACTIVITATS I VISITES GUIADES

Es pot visitar s’Albufereta en família amb un guia de la reserva?
Sí, la reserva publica periòdicament la seva agenda d’activitats, que inclou visites guiades pel nostre equip d’educació ambiental, a peu o en bicicleta.
Podeu consultar l’agenda d’activitats en aquest mateix web o al nostre facebook.

Si sou un col.lectiu o una associació i us interessa una visita guiada només per al vostre grup, la podeu concertar contactant amb l’equip d’educació ambiental, a reserva.albufereta@gmail.com

Quin preu tenen les visites guiades?
Les visites guiades per l’equip d’educació ambiental són gratuïtes, però cal inscripció prèvia ja que les places són limitades.

Quant temps duren les visites guiades?
La durada aproximada és de 3 hores i el lloc de trobada habitual és la platja de sa Marina.

Com em puc apuntar a les visites guiades i a altres activitats de la vostra agenda?
La inscripció a les activitats d’agenda es fa a través de formularis web. Podeu trobar l’enllaç al formulari a la fitxa de cada activitat.

Quin preu tenen les activitats?
La major part de les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia ja que les places són limitades.

 

ACTIVITATS ESCOLARS

Es pot visitar s’Albufereta amb un grup escolar?
Sí, la reserva disposa d’una oferta educativa per a alumnes de totes les edats (la podeu consultar aquí)
Les activitats guiades amb l’equip d’educació ambiental es poden concertar a principi del curs escolar a través d’aquest formulari d’inscripció.

Podem fer la visita escolar pel nostre compte, és a dir, sense l’equip d’educació de la reserva?
Sí, però requereix una autorització de la reserva que es pot tramitar telemàticament al correu reserva.albufereta@gmail.com, on caldrà que indiqueu la data, les característiques del grup, l’horari d’arribada i sortida, i les dades de contacte de la persona responsable.

Quin preu tenen les activitats escolars?
Els itineraris i tallers guiats amb l’equip d’educació són gratuïts. El transport fins la reserva és a càrrec del centre educatiu.

Quin horari tenen les activitats escolars?
De manera general, les activitats es fan entre les 9 i les 15h. Abans de la vostra arribada a la reserva, haureu tengut una reunió amb l’equip d’educació ambiental on es concretarà l’horari de la visita.

Podem quedar a dinar a la reserva?
S’Albufereta és un lloc sensible on es demana fer silenci i que els grups siguin reduïts. En finalitzar la visita escolar guiada i agrupar-se els alumnes, és molt probable que el nivell de renou sigui elevat, per això, el més adequat és que els grups surtin a dinar a fora de la reserva o, si ho han de fer per necessitat, sigui ràpid i, just en acabar, sortir de la zona humida, sense perjudicar la pau de l’espai natural. Potser a la platja serà el lloc més adient.

Podem fer la visita amb un grup de 70 alumnes?
No, la reserva només té capacitat per atendre 2 grups classe al dia, tant per les condicions de l’espai i els equipaments, com per una millor qualitat de la visita.

Hi poden participar alumnes amb mobilitat reduïda?
Dependrà del nivell de mobilitat. Abans de la vostra arribada a s’Albufereta, haureu tengut una reunió amb l’equip d’educació ambiental on es concretaran totes aquestes circumstàncies.

 

Què s’hi pot fer?

Gaudiu

Agenda

Itineraris

Activitats permeses i característiques

Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
Es pot anar a peu
h

Normativa

Cerrar tabs
Normes generals de l’ENP
  • Circulau pels vials i camins indicats.
  • La visita amb barca, a cavall o amb vehicles de motor dins la reserva no està permesa.
  • No està permès collir plantes ni ocasionar molèsties a la fauna.
  • Els cans i altres animals domèstics poden ocasionar danys en hàbitats tan singulars com aquest. Per això, no està permès dur-los a la reserva natural.
  • Respectau els tancats i la senyalització, especialment en època de nidificació.
  • Absteniu-vos de realitzar activitats esportives o de competició dins la reserva natural.
  • Respectau el silenci i els sons de la natura, així evitareu molèsties a la fauna i als altres visitants.
  • Enduis-vos-en els fems.
  • Podeu aparcar el vehicle als vials de les zones urbanes properes.
  • No amolleu animals exòtics (tortugues, aus, etc.). La introducció d’espècies animals i vegetals que no són pròpies de la zona posa en perill la conservació de les que hi viuen i dels ecosistemes relacionats.

Gaudiu dels ENPs

S'Albufereta és una de les zones humides més importants i de major interès natural de l'illa de Mallorca pel bon estat de conservació dels sistemes naturals, la gran biodiversitat i la particular riquesa de l'avifauna i la flora.

Conforma un mosaic d'hàbitats naturals i semi naturals, fruit de la interacció humana amb la natura, en forma d'estanys, prats inundats, torrents, canals, camps de conreu, dunes i platja. La zona humida, es troba separada de la mar per una barra arenosa, travessada per la carretera que uneix Alcúdia amb el Port de Pollença.

A l’interior de la zona humida hi ha dos estanys i diversos canals inundats permanentment, gràcies a l’aportació continuada del torrent del Rec, on hi brollen els Ulls del Rec, unes surgències salobroses que neixen al seu jaç. A més, la zona humida també rep les aportacions dels torrents de la Font de Mal Any, de Can Roig i de Can Xanet.

Els tamarellars del Rec, es Grau i la platja, les plenes dels estanys i torrents, els ambients variables segons les estacions li atorguen una categoria especial entre les àrees protegides de les Illes Balears. L'atractiu cultural i etnològic dels paisatges agrícoles i ramaders del seu entorn i la riquesa de restes prehistòriques, edificacions tradicionals i històriques, mostren la petjada humana a s'Albufereta.

La Reserva natural està oberta a tothom qui vulgui gaudir de la natura. Si la visitau, heu de circular sempre pels vials i camins, i heu de respectar la propietat privada. Trobareu diversos itineraris, aguaits i plataformes per fer la vostra visita més profitosa.

Durant tot l'any s'organitzen de manera periòdica activitats obertes al públic en general, en forma de visites guiades, tallers, etc., amb l'objectiu de donar a conèixer els valors de s'Albufereta. També hi ha una oferta educativa dirigida expressament als centres educatius que ho sol·licitin.

Agenda

Propers esdeveniments:

Itineraris

A continuació podeu consultar els itineraris disponibles per a aquest Espai Natural Protegit.

Referències

Sa Barcassa

Can Cuirassa

Volta a s’Albufereta

Itineraris disponibles​

Sa Barcassa

Dificultat: Baixa
Distància: 1.200 m
Recomanacions: El recorregut és pràcticament pla i s’ha de realitzar a peu. Us recomanam l’ús de transport públic (consultau www.tib.org). Si veniu en vehicle particular podeu aparcar als vials d’urbanitzacions properes.
Descripció: Aquest itinerari ens endinsa, en una curta passejada, a la zona humida, amb accés a diferents punts d’observació des d’on podrem albirar la gran varietat d’aucells presents a les llacunes de sa Barcassa i l’Estany Gran, així com els camps de conreu que envolten la zona humida.

Començam la passejada a peu des del carrer Francisco de Goya, ja a la franja interior que la carretera d’Alcúdia al Port de Pollença separa de la franja litoral. A la dreta, i a l’altra banda de la carretera principal, deixam el punt on conflueixen els fluxos d’entrada i sortida a la mar, conegut com es Grau, on sovint, especialment als mesos d’estiu, es forma una barra d’arena que dona continuïtat a la platja i que gairebé sempre es torna a trencar amb les pluges i la crescuda del torrent a final d’estiu.

Per un camí de terra, travessam el petit canal de sa Barcassa. A l’esquerra podem veure una de les comportes que ajuden a regular els cabals d’aigua de la zona humida. Arribam tot d’una a una petita zona boscosa i amb vegetació pròpia de pinar i garriga que conforma un hàbitat ideal per a petits aucells, com busquerets, capferrericos, teuladers, verderols i d’altres més difícils de veure, com trencapinyons o reietons. Si ens aturam en aquest entorn a escoltar, en silenci, podrem descobrir la riquesa de sons i reclams dels seus habitants, especialment a la primavera.

També hi podrem veure diferents tipus d’orquídies que imiten insectes amb les seves formes i colors, i s’asseguren, així, la pol·linització, per exemple, les mosques petites i les caputxines, als mesos de primavera, o l’orquídia de tardor, que, com bé indica el seu nom, floreix durant aquesta estació.

Si pujam a la plataforma d’observació des Grau, gaudirem d’unes vistes espectaculars dels aiguamolls, amb les llacunes de l’Estany Gran, de l’Estany Petit i dels diferents canals i sèquies, on podrem observar una gran diversitat d’ànneres, com el collverd, agrons com l’agró gris, algun rascló esquiu… Als mesos d’hivern és fàcil observar flamencs, que s’hi alimenten plàcidament. Si allunyam la vista, observarem la serra de Tramuntana, dominant, i hi podrem distingir fàcilment el puig de Maria, el puig Gros de Ternelles, el puig Tomir, Míner…

Finalment, l’itinerari ens duu a voltar el Turonet, amb vegetació de garriga. Des de l’aguait tindrem una visió privilegiada de la llacuna de sa Barcassa, on podrem gaudir observant diferents ànneres, avisadors, fotges, llambritges, picaplatges o tiruril·los, alguna xivitona o les capbussades del setmesó o del soterí gros. Aquesta llacuna es troba aïllada hídricament de la resta de s’Albufereta, excepte per un petit canal de connexió. Així, és habitual que a l’època seca se n’eixugui bona part de l’extensió.

A la plataforma des Prat, la panoràmica s’obre cap al puig de Son Sant Martí i els camps de conreu que envolten la zona humida. Podrem observar avisadors, agrons, xorics o el vol de la butxaqueta amb el seu cant repetitiu i característic.

Can Cuirassa

Dificultat: Baixa
Distància: 1.400 m
Recomanacions: El recorregut és pràcticament pla i s’ha de realitzar a peu.
Temàtica: Flora, fauna i paisatge
Descripció: Aquest itinerari ens apropa a un ambient salobrós, envoltats de salicòrnia i tamarells. Podrem observar la fauna de les basses Can Cuirassa i el Pratet.

L’itinerari de Can Cuirassa ens porta a conèixer un conjunt on predomina la vegetació pròpia de terrenys molt salins. Hi trobam grans extensions de salicòrnia i una gran quantitat de tamarells, arbres caducifolis que poden arribar a superar els quatre metres d’altura, amb l’escorça vermellosa i les fulles petites. Floreixen entre la primavera i l’estiu, amb espigues denses de color rosa o blanquinós. Aquests arbres són un dels trets singulars de la reserva natural. Suporten molt bé les elevades concentracions de sals; per aquest motiu, en podem trobar des de la platja fins a la riba del torrent del Rec, on formen boscs de galeria molt valuosos des del punt de vista paisatgístic i com a refugi de fauna diversa.

L’aigua que nodreix Can Cuirassa prové, principalment, de la font Salada, que, com bé indica el nom, és salobrosa. Tot i que aquesta font pot tenir aigua bona part de l’any, no produeix un cabal suficient per aportar aigua a tot el sistema. Així, a l’estiu, la zona queda gairebé seca.

A Can Cuirassa hi va haver explotació agrícola fins a mitjan segle XX. Als anys setanta i vuitanta es va intentar urbanitzar i s’hi varen produir abocaments de cendres i runes. L’any 2009, es va iniciar un projecte de restauració de l’hàbitat, amb l’extracció de gairebé 50.000 tones de material d’excavació i enderrocs que va donar lloc a més d’una hectàrea d’aigües lliures.

Al llarg de l’itinerari, circular, podrem gaudir amb l’observació de fotges, setmesons, collblaus… Segons l’estació, també hi podrem veure una gran quantitat de papallones de diferents mides i colors. Des dels punts d’observació, tindrem una bona panoràmica de les llacunes, amb els tamarells a les voreres i, al fons, el puig de Maria i la serra de Tramuntana.

També hi podrem descobrir diferents tipus d’orquídies, com les mosques blaves o les mosques vermelles.

Volta a s’Albufereta

Dificultat: Baixa
Distància: 11,2 km
Durada: 120 min

Recomanacions: us recomanam l’ús de transport públic (consultau www.tib.org). Si veniu en vehicle particular podeu aparcar als vials d’urbanitzacions properes.

Descripció: Aquesta ruta fa la volta a la Reserva natural de s’Albufereta i la proposta és fer-la amb bicicleta. L’itinerari transcorre per carreteres secundàries o per carril de bicicleta. Al seu entorn, els paisatges agrícoles i ramaders I un elevat nombre de construccions tradicionals li confereixen un gran atractiu cultural, etnològic i natural.

La bellesa dels tamarellars del Rec, el paisatge dels estanys, es Grau i la platja, segons les estacions, i la llum a trenc d’alba o a posta de sol, certifiquen la singularitat i la bellesa de s’Albufereta i li atorguen una categoria especial entre les àrees protegides de les Illes Balears.

Etapes

La barra litoral
Des del nucli de sa Marina, la primera part del recorregut corre pel carril de bicicletes paral·lel a la platja. Ben aviat arribam al pont des Grau, que ens ofereix una vista que domina la gola de s’Albufereta, molt canviant segons els temporals i les pluges. A primera hora del matí esdevé un bon observatori d’algunes aus aquàtiques (picaplatges, collverds, agrons), i ens regala bells enquadraments fotogràfics, amb la Serra com a decorat de fons. Destaquen les cases de s’Albufereta i els canals que permeten el desguàs dels torrents i dels estanys.

El talaiot des Molí de Vent
A la primera cruïlla, a mà esquerra, ens separam de la costa pel camí d’Almadrava. A 1,6 quilòmetres de la mar, al costat dret, ens sorprendrà l’aparició de les restes d’un talaiot quadrat, construcció ciclòpia de l’època talaiòtica de la nostra prehistòria (900 aC-123 aC). Se suposa que la seva estructura era molt més elevada i monumental del que avui s’aprecia; probablement fou una de les construccions més significades d’un conjunt que fitava els Ulls del Rec i la proximitat del nucli proper de la Cisterna, els habitants del qual s’aprofitaven de l’abundància d’aigua, pesca i caça de la franja litoral de la badia de Pollença.

Els Ulls del Rec
Uns 700 metres més endavant, abandonam el camí d’Almadrava per girar a l’esquerra; creuam el torrent i resseguim la ribera dreta del Rec, curs d’aigua gairebé permanent, alimentat pels Ulls del Rec. D’aquí raja, gairebé tot l’any, una barreja d’aigües dolces i salades que constitueix el principal nodriment de s’Albufereta, juntament amb la font de Mal Any i els torrents de Can Xanet i de Can Roig. Poc després, la carretera ens situa vora el lloc on hi havia la resclosa que desviava l’aigua del jaç del torrent per aprofitar-ne la força i moldre el gra al molí d’Almadrava. Aquesta construcció singular –avui desapareguda- era probablement d’origen àrab.

L’entorn del torrent del Rec és un bon observatori de les aus que, com les corpetasses o els agrons, atalaien amb paciència la pesca des de la vorera mentre fotges i gallinetes d’aigua s’escolen entre les bardisses en descobrir la nostra presència.

El món agrícola
Passat el pontet sobre el torrent de la font de Mal Any, agafam el primer forcall a mà esquerra, el camí del Bosc, que recorre les terres homònimes. Veurem nombroses casetes i sínies, més o menys ben conservades. És aquest un espai on encara queden petites propietats amb una notable activitat agrícola, lluny, això no obstant, de l’època en què el Bosc era conegut com el rebost de Pollença, on les cols eren el producte més conegut i preuat. Els conreus alberguen una avifauna prou coneguda com ara caderneres, mèrleres, teuladers, xoriguers o esplugabous. Arribam al camí des Braçals -part del camí Vell de Pollença a Alcúdia- en un entorn dominat pels conreus de secà de cereals i ametlerar. En el tram final del recorregut, passam per les àrees des Braçals i sa Barcassa i, ja a prop del nucli d’Alcúdia, descobrirem encara algunes velles pedreres de marès.

Saber-ne més

Natura, flora i fauna

Patrimoni i història

Natura, flora i fauna

Com altres zones humides de la Mediterrània, s’Albufereta és un enclavament d’importància vital per a les aus aquàtiques, com a lloc de nidificació, de repòs o d’estada temporal durant les migracions anuals. Així mateix, durant les rigoroses sequeres estivals pròpies del clima mediterrani, les zones humides com s’Albufereta es converteixen en autèntics oasis per a moltes aus.

La varietat d’ocells que podem observar a la reserva natural és molt gran i no els podem anomenar tots. Des de grans rapinyaires com l’arpella (Circus aeruginosus), l’àguila peixatera (Pandion haliaetus) o diferents espècies de falcons, com el xoriguer (Falco tinnunculus) o el falcó marí (Falco eleonorae), fins a petits ocells com la butxaqueta (Cisticola jundicis), el busqueret de cap negre (Sylvia melanocephala) o el vitrac (Saxicola rubicola), entre molts altres. Evidentment, les aus aquàtiques hi són també presents: ànneres, avisadors, agrons i flamencs en són una bona mostra.

S’Albufereta també acull un gran nombre d’insectes: els coneguts i molests moscards, llagosts, vespes, cavallets del dimoni i libèl·lules fàcilment visibles gràcies a la vivesa del seu vol. Les papallones diürnes, amb elegants coloracions, converteixen la seva observació en una activitat especialment atractiva.

A s’Albufereta són abundants les comunitats vegetals pròpies de les zones anegades i amb forta influència salina per la proximitat de la mar. Així, la vegetació dominant del paisatge de la reserva són els prats de salicòrnies i tamarellars entre llacunes, torrents i canals. De fet, el bosc de tamarells que flanqueja el torrent del Rec és un dels més destacables de Mallorca. No menys importants per la seva singularitat hidrogeològica són les fonts salobres de cabal variable dels Ulls del Rec, dins el mateix llit del torrent, i que aporten aigua a la zona humida pràcticament durant tot l’any.

La presència de la planta endèmica Limonium alcudianum, que només creix als salobrars de s’Albufereta i la veïna Albufera, així com l’única població de les Illes Balears d’una altra saladina, Limonium algarvense, juntament amb moltes altres espècies, atorguen a aquest lloc un destacat interès botànic.

Patrimoni i història

La història i el patrimoni present a la Reserva natural de s’Albufereta, fruit de la relació humana amb la natura, a l’entorn de la zona humida ens deixa algunes restes de l’època talaiòtica, sínies per elevar l’aigua subterrània, i construccions tradicionals de pedra i de marès. Els molins d’Almadrava, malauradament ja desapareguts i de probable origen àrab, comptaven amb un sistema hidràulic per conduir l’aigua fins als molins, que aprofitaven la caiguda de l’aigua per moure tot l’enginy que s’encarregava de moldre el gra.

S’Albufereta ha passat per diversos propietaris i la seva explotació tradicional ha anat sempre lligada a la caça, la pesca i l’agricultura. Els usos tradicionals i culturals han anat lligats al conreu del lli, del cànem, de cereals, vinya, horta i fruiters, així com l’aprofitament de les canyes, el canyet i la bova per a la construcció d’estris, cadires i instruments musicals. Compta, avui en dia, amb un sistema de canals i comportes, atribuïdes als anglesos John Bateman i William Hope, que segons la tradició oral, impedien que es dessecàs.

El primer gran canvi a la zona humida, té lloc al s. XX amb la construcció de la carretera del Port de Pollença a Alcúdia i, sobretot, amb la urbanització de bona part del cordó dunar que separa la zona humida de la costa. És a partir del boom turístic que es produeix un notable retrocés en les activitats tradicionals i apareixen les pressions urbanitzadores, amb la projecció d’una marina i un port esportiu, que es va denegar definitivament a finals dels anys setanta. La construcció d’un complex hoteler a terrenys des Gravet, va suposar una transformació important dels aiguamolls, i va ser als anys vuitanta, amb diversos intents més d’urbanització, que va començar un moviment social que reclamava la protecció efectiva de s’Albufereta, fins que l’any 1991 fou declarada àrea natural d’especial interès (ANEI) i, finalment, el 2001, reserva natural.

 

Equipaments

Centres d’informació

Centre de visitants

Oficines

Cerrar tabs
Centres d’informació, Oficines, altres

Oficina de la Reserva natural de s’Albufereta

L’oficina de gestió, o administrativa, està ubicada al Parc natural de s’Albufera de Mallorca, a sa Roca, ctra. d’Artà al Port d’Alcúdia (Ma 12 Km. 26,7, Pont dels Anglesos). L’horari d’atenció al públic és de 9 a 14 h., de dilluns a divendres. Telèfon: 971 89 22 50

Altres equipaments

La reserva disposa de dos itineraris senyalitzats per poder fer a peu. Són de fàcil recorregut i d’una distància de prop d’un quilòmetre. Al llarg dels itineraris hi trobareu diversos observatoris d’aus i plataformes d’observació.

 

Documentació

Guies, Tríptics, memòries anuals

Recerca / Investigació

Guies, Tríptics, memòries anuals

Cerrar tabs
Veure Documentació

Fullet de la Reserva natural de s’Albufereta (català, castellà, anglès i alemany)

Guia de passeig de s’Albufereta (català)

Fullet “El picaplatges camanegre: el secret de les dunes” (català, castellà i anglès)

U

Recerca/Investigació

Cerrar tabs
Veure Documentació
Seguiment d’aus

Accés a la llista (Box)
https://bit.ly/2TdbNjU

Estudis biodiversitat

Funga Albufereta_Revista Catalana Micologia_Siquier-Pintos-Salom-Planas